Ihan mitä vaan

MATKAILUSTA, MATKAILUN SÄHKÖISESTÄ LIIKETOIMINNASTA JA IHAN MISTÄ VAAN

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Tehtävä 5. QR-koodit


       QR-koodeja matkailualalla

VR ja QR
VR:n junalippu
Viime perjantaina matkustin pitkästä aikaa junassa, e-lippu kännykässä. Konduktööri tuli tarkistamaan lippujamme. Räpläsin puhelinta ja linkin takaa aukesi lippu. Neliönmuotoinen piirros, jonka keskellä oli takkikankaasta tuttuja ruutumallisia kuvioita. QR-koodi, kaksiulotteinen viivakoodi.  Konduktööri avasi lukijallaan lipun ja toivotti hyvää matkaa. Homma hoitui näppärästi, eikä aikaa tuhraantunut aina hukassa olevien paperilippujen etsimiseen.




QR osana elämää
Olen nähnyt QR(Quick response) –koodin viime viikkoina VR:n sähköisen junalipun lisäksi  Norwegianin e-lentolipuissa ja omassa matkapuhelimessani, jonne niitä hupi- ja koemielessä laadin QR-readerissa/creatorissa. Geokätköilyssä olen koodeja kuullut myös käytettävän ohjaamassa aarteenetsijää pisteeseen eli kohteeseen.


QR:n käyttömahdollisuuksia
Lentoliput, laivaliput, bussiliput ja muut ennakkoon tilattavat liput esim. konserttiliput näen QR-koodin tulevina toimintakenttinä. Koodi lähetetään ennakkoon sähköpostilla, kun lippu on maksettu. QR-koodi hotellihuoneen avaimena voisi sisältää jo riskejä.

Näyttelyissä ja museoissa koodia voisi käyttää näyttelyesineiden esittelyyn. Sen sijaan, että ruuhkainen näyttelykansa tunkeutuu lukemaan pientä lappusta seinältä mitä kukin kohde esittää, näyttelyvieraat voivat lipputiskillä ladata näyttelyesitteen matkapuhelimeensa.


Omalla työpaikallani käyttäisin QR-koodia vieraiden ruokalippuna. Aamiais-, puolihoito- ja täysihoitovieraat saisivat oman koodinsa. Ei tarvittaisi enää repäisylippuja., koodi  näyttämine puhelimesta avaisi noutopöydän herkut.

Jos rajoituksia, ettei internetyhteyttä ole tai kosketusnäyttöinen puhelin ei toimi pakkasessa, ei huomioida. Niin QR-koodia voisi käyttää myös ohjaamassa porukkaa luontopolulle, infotaululta toiselle, laduilla kertomassa missä sijaitaan ja missä on lähimmät taukopaikat.
Ohjelmapalveluyritykset voisivat rakentaa koodipolun. Koodit ohjaisivat väkeä rastilta toiselle tehtävärastille.
QR-koodin avaaminen vaatii matkapuhelimen, jossa on koodinlukija tai erillisen koodinlukijan.

QR ja internet
Wikipedian web-sivulla avasin sivulla olevan koodin ja tulokseksi tuli teksti: ”Hienoa! Sait viivakoodin luettua! Kannattaa kuitenkin varoa viivakoodien lukemisen aiheuttamia datasiirtomaksuja, jos viivakoodi osoittaa internet-osoitteeseen.”

2 kommenttia:

  1. Moikka!
    En ollutkaan tajunnut että noita QR-koodejahan ne juuri ovat ne VRn kännykkä-liput. Täytyykin ensi kerralla junalla matkustaessa sellainen tilata, jotta pääsen sitä itsekin töllistelemään. :) Tuo ulkoilmassa QR-koodien käyttö on mielekästä. Toivottavasti vain langattomia verkkoja löytyy tarpeeksi kattavasti ja tosiaan sää antaa periksi kännyköiden toimivuuden.

    VastaaPoista
  2. Eikös muuten teillä Kiilopäällä ole hyödynnetty Geokätkentää?

    VastaaPoista